ମସ୍ତିଷ୍କ ଉପରେ ମଦ୍ୟପାନର ପ୍ରଭାବ

-Dipti Rani Behera

To read the article in English click here.

ଯୁଗ ଯୁଗରୁ ମାଦକ ପାନୀୟ ହେଉଛି ସବୁଠାରୁ ପ୍ରିୟ ପାନୀୟ | କିନ୍ତୁ ବେଳେବେଳେ ସ୍ୱାଦ ପାଇଁ ଅତ୍ୟଧିକ ବ୍ୟବହାର ଏକ ବିଷାକ୍ତ ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହୋଇଯାଏ, ମାଦକ ପାନୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ନିର୍ମାତା ଏହାର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ବ୍ୟବହାର ଉପରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ଏପରି ଭୟଙ୍କର ପ୍ରଭାବ ବିଷୟରେ କେବେ ଚିନ୍ତା କରିନଥିଲେ |

ମଦ୍ୟ ପାକସ୍ଥଳୀର ଆବରଣ ଦ୍ୱାରା ଶୋଷିତ ହୁଏ |  ଏହା ଗ୍ରହଣ କରିବାର ୫ ମିନିଟ ମଧ୍ୟରେ ମସ୍ତିଷ୍କରେ ପହଞ୍ଚେ ଏବଂ ୧୦ ମିନିଟ ମଧ୍ୟରେ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ଦେଖାଇବା ଆରମ୍ଭ କରେ | ମଦ୍ୟ ସ୍ନାୟୁ ସଞ୍ଚାରୀ ୱାଇ-ଆମିନୋବ୍ୟୁଟିରିକ୍ ଏସିଡ୍ କିମ୍ବା ଜିଏବିଏ ସହିତ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା କରି ମସ୍ତିଷ୍କର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥାଏ, ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସୁଗମ କରି ମଦ୍ୟ ସିଏନ୍ଏସ୍ କୁ ଦମନ କରିଥାଏ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ନିରୋଧକ ଏବଂ ଉତ୍ତେଜକ ସ୍ନାୟୁ ସଞ୍ଚାରୀ ମଧ୍ୟରେ ସୂକ୍ଷ୍ମ ସନ୍ତୁଳନ ବ୍ୟାହତ ହୁଏ |  ଏହି ପଦାର୍ଥ ଗ୍ଲୁଟାମେଟ୍, ଗ୍ଲାଇସିନ୍, ଆସେଟିଲକୋଲିନ୍ ଏବଂ ସେରୋଟୋନିନ୍ ସହିତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ନାୟୁ ସଞ୍ଚାରୀ ସ୍ନାୟୁ ତନ୍ତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ସିଧାସଳଖ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥାଏ |  ମୁଣ୍ଡ, ବୁଲାଇବା ଅସ୍ପଷ୍ଟ ଦର୍ଶନ, ଅସ୍ପଷ୍ଟ ବକ୍ତବ୍ୟ ଇତ୍ୟାଦି ଏହି ଲକ୍ଷଣ ଦେଖାଏ |


ସ୍ୱଳ୍ପକାଳୀନ ମଦ୍ୟ ସହ ସମ୍ପର୍କରେ ଆସିବା ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ପ୍ରଭାବ ସପକ୍ଷରେ ଏହି ସନ୍ତୁଳନକୁ ବୁଲାଇଥାଏ |  ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ମଦ୍ୟର ସଂସ୍ପର୍ଶରେ ଆସିବା ପରେ, ମସ୍ତିଷ୍କ ସମତା ଆଡକୁ ସନ୍ତୁଳନ କରି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଦେବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରେ |  ମଦ୍ୟପାନର ପ୍ରଭାବକୁ ସହନଶୀଳତାର ବିକାଶ ଭାବରେ ଏହି ସ୍ନାୟୁଗତ ପରିବର୍ତ୍ତନଗୁଡ଼ିକ ଘଟେ |  ଯେତେବେଳେ ମଦର ବ୍ୟବହାର ହଠାତ୍ ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଏ କିମ୍ବା ହ୍ରାସ ହୁଏ, ଏହି କ୍ଷତିପୂରଣ ପରିବର୍ତ୍ତନଗୁଡ଼ିକ ମଦ୍ୟପାନର ଉପସ୍ଥିତି ଦ୍ୱାରା ଆଉ ବିରୋଧ କରାଯାଏ ନାହିଁ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସ୍ନାୟୁ ସଞ୍ଚାରୀ ସ୍ନାୟୁ ତନ୍ତ୍ରର ଉତ୍ତେଜନା ଏବଂ ମଦ୍ୟପାନ ପ୍ରତ୍ୟାହାର ଲକ୍ଷଣ ସମୂହ ବିକଶିତ ହୁଏ|  ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ମଦ୍ୟପାନ ମଧ୍ୟ ମସ୍ତିଷ୍କର ସ୍ନାୟବିକ ପରିପଥରେ ଡୋପାମାଇନ୍ ଏବଂ ଏଣ୍ଡୋଜେନସ୍ ଓପିଓଏଡ୍ ପରି ଅନେକ ସ୍ନାୟୁ ସଞ୍ଚାରୀ ସ୍ନାୟୁ ତନ୍ତ୍ରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣେ, ଯାହା ଶେଷରେ ମଦ୍ୟପାନ ପ୍ରତି ଅହେତୁକ ଆକର୍ଷଣ ପରି ଆଚରଣ ବିକାଶ କରିଥାଏ |  ଏହା ବ୍ୟତୀତ ମଦ୍ୟ ମସ୍ତିଷ୍କ ଉପରେ ଅନ୍ୟ କ୍ଷତିକାରକ ପ୍ରଭାବ ମଧ୍ୟ ପକାଇଥାଏ:

୧. ମଦ୍ୟପାନ ଜନିତ ମସ୍ତିଷ୍କ ଆଟ୍ରୋଫି: ମସ୍ତିଷ୍କରେ ସ୍ନାୟୁ ବିଷାକ୍ତ ପ୍ରଭାବ ହେତୁ ମସ୍ତିଷ୍କ କର୍ଟେକ୍ସର, ଧଳା ପଦାର୍ଥ, ଏବଂ ମୌଳିକ ପ୍ରମସ୍ତିଷ୍କ ଅଞ୍ଚଳରେ ସଙ୍କୋଚନ ଘଟେ|  ଏହା ଦ୍ୱାରା ମସ୍ତିଷ୍କ ଜବରଦଖଲ ହୋଇପାରେ (ମସ୍ତିଷ୍କ କୋଷ ମଧ୍ୟରେ ଅନିୟନ୍ତ୍ରିତ ବୈଦୁତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ, ଏହା ମାଂସପେଶୀରେ ତାଳମେଳ କିମ୍ବା ଗତିବିଧିରେ ଅସ୍ଥାୟୀ ଅସ୍ୱାଭାବିକତା), ଡିମେନ୍ସିଆ (ସ୍ମୃତି ଶକ୍ତି ହରାଇବା, ଭାଷା, ସମସ୍ୟା ସମାଧାନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଚିନ୍ତାଧାରା) ଏବଂ କହିବାରେ ଅସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ |

୨. ଫ୍ରଣ୍ଟାଲ୍ ଲୋବ୍ ଦୁର୍ବଳତା: ଫ୍ରଣ୍ଟାଲ୍ ଲୋବଗୁଡ଼ିକ ମସ୍ତିଷ୍କର ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ଅଂଶ ଲୋବ ସହିତ ପ୍ୟାରିଟାଲ୍, ଟେମ୍ପୋରାଲ୍ ଏବଂ ଅକ୍ସିପିଟାଲ୍ ଲୋବ୍ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ, ଏବଂ ସେମାନେ ଅନେକ ସବକର୍ଟିକାଲ୍ ଗଠନଠୁ ସ୍ନାୟୁ ତନ୍ତୁ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି ଏବଂ ପଠାନ୍ତି | ମଦ୍ୟପାନର ସ୍ନାୟୁ ବିଷାକ୍ତ ପ୍ରଭାବ ଫ୍ରଣ୍ଟାଲ୍ ଲୋବରେ ରକ୍ତ ପ୍ରବାହ କିମ୍ବା ଚୟାପଚୟ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ ଏବଂ ଫ୍ରଣ୍ଟାଲ୍ ଲୋବର ସାଧାରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଯେପରିକି କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ, ନିର୍ଦ୍ଦେଶିତ ଆଚରଣ, ଉତ୍ତମ ବିଚାର ଏବଂ ସମସ୍ୟା ସମାଧାନ କ୍ଷମତାକୁ ବାଧା ଦେଇଥାଏ|

୩. ୱର୍ନିକ୍ କୋରସାକୋଫ୍ ସିଣ୍ଡ୍ରୋମ୍: ୮୦% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମଦ୍ୟପାନକାରୀଙ୍କ ପାଖରେ ଥାୟାମିନ୍ ଅଭାବ ଦେଖାଯାଏ ଯାହା ୱର୍ନିକ କୋରସାକଫ୍ ସିଣ୍ଡ୍ରୋମ ପରି ମସ୍ତିଷ୍କରେ ଗୁରୁତର ବ୍ୟାଧି ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ |  ଏହି ଅବସ୍ଥାରେ ଦୁଇଟି ପୃଥକ ଲକ୍ଷଣ ସମୂହ ଦେଖାଯାଏ ଯାହାକି କ୍ଷଣସ୍ଥାୟୀ ଓ ଗୁରୁତର ୱର୍ନିକ୍ ଏନ୍ସେଫାଲୋପାଥି ନାମକ ଏକ ଅବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରେ ଯାହାର ଲକ୍ଷଣ ମଧ୍ୟରେ ମାନସିକ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱ, ସ୍ନାୟୁଗୁଡ଼ିକର ପକ୍ଷାଘାତ ଏହା ଆଖିକୁ ମାଡ଼ିଯାଏ ଏବଂ ମାଂସପେଶୀ ସମନ୍ୱୟରେ ଅସୁବିଧା ହୁଏ, ଏହି ବିକୃତି ଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କ ବ୍ୟତୀତ ବିକଶିତ କୋରସାକଫ୍ ସାଇକୋସିସ୍ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଅସୁରକ୍ଷିତ |  ଏକ ଦୀର୍ଘ ଜୀବନ ଏବଂ ଦୁର୍ବଳ ଅବସ୍ଥା) ଶିଖିବା ଏବଂ ସ୍ମୃତି ସମସ୍ୟା ଦ୍ୱାରା ବର୍ଣ୍ଣିତ, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଭୁଲିଯାଆନ୍ତି ଏବଂ ଶୀଘ୍ର ହତାଶ ହୁଅନ୍ତି ଏବଂ ଚାଲିବା ଏବଂ ସମନ୍ୱୟରେ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୁଅନ୍ତି |  ୩ଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏନଜାଇମ୍ ପାଇଁ ଥାୟାମିନ୍ ହେଉଛି ଏକମାତ୍ର କୋଫାକ୍ଟର।  ଏହି ଏନଜାଇମଗୁଡ଼ିକୁ ଟ୍ରାନ୍ସକିଟୋଲେଜ୍, ପାଇରୁଭେଟ୍ ଡିହାଇଡ୍ରୋଜେନେଜ୍ (PDH) ଏବଂ ଆଲଫା - କେଟୋଗ୍ଲୁଟାରେଟ୍ ଡିହାଇଡ୍ରୋଜେନେଜ୍ (α - KGDH) କୁହାଯାଏ |  ନିମ୍ନ ଅନୁଚ୍ଛେଦରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରାଯାଇଥିବା ପରି ସେମାନେ ସମସ୍ତେ ଶରୀରରେ ଶର୍କରା ଅଣୁ (ଯଥା, କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍) ର ଅପଚୟରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି |  ଏହି ଏନଜାଇମଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକଟି ଅନେକ ଉପାଦାନ ଧାରଣ କରିଥାଏ ଯାହାକି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଏନଜାଇମ୍ ଉତ୍ପାଦନ କରିବା ପାଇଁ ଏକତ୍ରିତ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ, ଏବଂ ଏହି ଏକୀକୃତ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଥାୟାମିନ୍ ଯୋଗ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱୋପାନ |  ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଥାୟାମିନ୍ ଅଭାବ ସେହି ଏନଜାଇମର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ବାଧା ଦେବା ସହିତ କୋଷରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଏନଜାଇମର ପ୍ରତିକୂଳ ସ୍ତର ସୃଷ୍ଟି କରେ |

ପେଣ୍ଟୋଜ ଫସଫେଟ୍ ପଥ ନାମକ ଏକ ଜୈବ-ରାସାୟନିକ ପଥରେ ଟ୍ରାନ୍ସକିଟୋଲେଜ୍ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏନଜାଇମ୍ |  ଜୈବ-ରାସାୟନିକ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାଗୁଡ଼ିକର ସମୂହରେ, ଗ୍ଲୁକୋଜ୍ - ୬ - ଫସଫେଟ୍ ନାମକ ଏକ ଅଣୁ, ଯାହା ଶର୍କରା ଗ୍ଲୁକୋଜରୁ ଉତ୍ପନ୍ନ ହୁଏ, ଟ୍ରାନ୍ସକିଟୋଲେଜ୍ ଦ୍ୱାରା ପରିବର୍ତ୍ତିତ ହୋଇ, ଦୁଇଟି ଦ୍ରବ୍ୟ - ରାଇବୋଜ୍ - ୫ - ଫସଫେଟ୍ ନାମକ ଏକ ଶର୍କରା ଏବଂ କ୍ଷୟପ୍ରାପ୍ତ ନିକୋଟିନାମାଇଡ୍ ଆଡେନାଇନ୍ ଡାଇନ୍ୟୁକ୍ଲିଓଟାଇଡ୍ ଫସଫେଟ୍(NADPH) ନାମକ ଏକ ଅଣୁ ତିଆରି କରେ (ଚିତ୍ର 2 ଦେଖନ୍ତୁ) |  କୋଷରେ ଥିବା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଣୁଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଏହି ଦୁଇଟି ଅଣୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ |  ନ୍ୟୁକ୍ଲିକ୍ ଏସିଡ୍, ଜଟିଳ ଶର୍କରା ଅଣୁ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଯୌଗିକର ସଂଶ୍ଳେଷଣ ପାଇଁ ରାଇବୋଜ୍ - ୫ - ଫସଫେଟ୍ ଆବଶ୍ୟକ |  ରାସାୟନିକ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ପାଇଁ ଏନ୍ଏଡ଼ିପିଏଚ୍ (NADPH) ଉଦଜାନ୍ ପରମାଣୁ ଯୋଗାଇଥାଏ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଷ୍ଟେରଏଡ୍, ଫ୍ୟାଟି ଏସିଡ୍, ଆମିନୋ ଏସିଡ୍, କିଛି ନ୍ୟୁରୋଟ୍ରାନ୍ସମିଟର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଣୁଗୁଡ଼ିକ ଉତ୍ପନ୍ନ ହୁଏ | ଏଥିସହ, ଗ୍ଲୁଟାଥିଅନର ସଂଶ୍ଳେଷଣରେ ଏନ୍ଏଡ଼ିପିଏଚ୍(NADPH) ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ, ଏକ ଯୌଗିକ ଯାହା ଜାରିତ ଚାପରୁ ଶରୀରର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପାଇଁ ଜରୁରୀ |  ସଠିକ୍ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ, ସମସ୍ତ କୋଷଗୁଡ଼ିକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସ୍ତରର ଏନ୍ଏଡ଼ିପିଏଚ୍ (NADPH) ଏବଂ ରାଇବୋଜ୍ -୫ - ଫସଫେଟ୍ ଆବଶ୍ୟକ କରନ୍ତି, ଏବଂ ଉଭୟ ଅଣୁଗୁଡ଼ିକର ଉପଯୁକ୍ତ ସ୍ତର ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଟ୍ରାନ୍ସକିଟୋଲେଜ୍ ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟସ୍ଥ ହୋଇଥିବା ଜୈବ-ରାସାୟନିକ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ |


ଥାୟାମିନ୍, ପିଡ଼ିଏଚ୍(PDH) ଓ ଆଲଫା-କେଜିଡିଏଚ୍(α - KGDH) ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା ଅନ୍ୟ ଦୁଇଟି ଏନଜାଇମ୍ ମଧ୍ୟ ଗ୍ଲାଇକୋଲାଇସିସ୍ ଏବଂ ସାଇଟ୍ରିକ୍ ଅମ୍ଳ ଚକ୍ର ନାମକ ଜୈବ-ରାସାୟନିକ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାର କ୍ରମାଗତ ଦୁଇଟି ଶୃଙ୍ଖଳା ମାଧ୍ୟମରେ ଗ୍ଲୁକୋଜ୍ - ୬ - ଫସଫେଟ୍ ଭାଙ୍ଗିବା ଏବଂ ରୂପାନ୍ତରର ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି (ଚିତ୍ର 3 ଦେଖନ୍ତୁ) | ଏହି ପଥଗୁଡିକର ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି ଆଡେନୋସାଇନ୍ ଟ୍ରାଇଫୋସଫେଟ୍ (ATP) ନାମକ ଏକ ଅଣୁର ଉତ୍ପାଦନ, ଯାହା ଅନେକ କୋଷ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବଂ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ପାଇଁ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇଥାଏ | ପିଡ଼ିଏଚ୍(PDH) ଓ ଆଲଫା-କେଜିଡିଏଚ୍(α - KGDH ର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ହ୍ରାସ ହେତୁ ଏଟିପି(ATP ) ସଂଶ୍ଳେଷଣ ହ୍ରାସ ହୋଇପାରେ, ଯାହା ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ କୋଷର କ୍ଷୟ ଏବଂ କୋଷ ମୃତ୍ୟୁରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହୋଇପାରେ | ଏଥିସହ, ସ୍ନାୟୁ ସଞ୍ଚାରୀ ଆସେଟିଲକୋଲିନ୍ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ତଥା ମାୟେଲିନ୍ ନାମକ ଏକ ଯୌଗିକର ସଂଶ୍ଳେଷଣ ପାଇଁ ପିଡ଼ିଏଚ୍(PDH) ର ସଠିକ୍ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଜରୁରୀ ଅଟେ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଅନେକ ସ୍ନାୟୁ ର ବିସ୍ତାର (ଅର୍ଥାତ୍ ଆକ୍ସନ୍) ଚାରିପାଖରେ ଏକ ଖଣ୍ଡ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଏହି ସ୍ନାୟୁ ସଙ୍କେତ ପରିଚାଳନା କରିବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ନିଶ୍ଚିତ ହୁଏ | ସାଇଟ୍ରିକ୍ ଅମ୍ଳ ଚକ୍ର ଏବଂ ଆଲଫା-କେଜିଡିଏଚ୍(α - KGDH) ସ୍ନାୟୁ ସଞ୍ଚାରୀ ଗ୍ଲୁଟାମେଟ୍, ଗାମା - ଆମିନୋବୁଟାଇରିକ୍ ଏସିଡ୍ (GABA), ଏବଂ ଆସପାର୍ଟେଟ୍, ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିସାର ସଂଶ୍ଳେଷଣ ସ୍ତର ବଜାୟ ରଖିବାରେ ଏକ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ | ଏହିପରି, ଥାୟାମିନ୍ ଏନଜାଇମ୍ ବ୍ୟବହାର କରି କୋଷଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟରେ ଏବଂ ବିଶେଷତଃ ସ୍ନାୟୁ ଗୁଡ଼ିକରେ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ |

ଯେତେବେଳେ ଥାୟାମିନ୍ ସ୍ତର ହ୍ରାସ ହୁଏ, ସମସ୍ତ ତିନୋଟି ଏନଜାଇମର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ସ୍ତର କିଛି ପରିମାଣରେ କମିଯାଏ | ମୋଟ ଉପରେ, ଟ୍ରାନ୍ସକିଟୋଲେଜ୍ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଥାୟାମିନ୍ ଅଭାବର ସବୁଠାରୁ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ମାପ ହୋଇପାରେ | ମୂଷା ବ୍ୟବହାର କରି ହୋଇଥିବା ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ମସ୍ତିଷ୍କ ଅଞ୍ଚଳରେ ଟ୍ରାନ୍ସକିଟୋଲେଜ୍ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ୯୦ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ହୋଇପାରେ ଯାହା ଥାୟାମିନ୍ ଅଭାବ ପାଇଁ ଅଧିକ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଅଟେ (ଗିବସନ୍ ଏଟ୍ ଆଲ। ୧୯୮୪) | ଥାୟାମିନ୍ ଅଭାବରୁ ଟ୍ରାନ୍ସକିଟୋଲେଜ୍ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ, ମଦ୍ୟପାନକାରୀଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ମସ୍ତିଷ୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥାଏ, ଯେଉଁମାନେ WE (Lavoie ଏବଂ Butterworth 1995) ର ଚିକିତ୍ସାଗତ ଏବଂ ସ୍ନାୟବିକ ରୋଗର ଚିହ୍ନଗୁଡିକ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରନ୍ତି ନାହିଁ, ଏହା ଦର୍ଶାଏ ଯେ ମସ୍ତିଷ୍କର ଘୋର କ୍ଷତି ହେବା ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ ଥାୟାମିନ୍ ଅଭାବ ପ୍ରତିକୂଳ ପ୍ରଭାବ ପକାଇପାରେ, ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଯାଏ |


୪. ଗର୍ଭସ୍ଥ ଆଲକୋହଲ ସିଣ୍ଡ୍ରୋମ: ଗର୍ଭଧାରଣ ସମୟରେ ମଦ୍ୟପାନ ବିକାଶଶୀଳ ମସ୍ତିଷ୍କରେ ବିଭିନ୍ନ ଶାରୀରିକ, ଶିକ୍ଷଣ ଏବଂ ଆଚରଣଗତ ପ୍ରଭାବ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଭାବ ଦେଖାଇଥାଏ, ଯାହା ଗମ୍ଭୀର ଅଟେ ଯାହା ଗର୍ଭସ୍ଥ ଆଲକୋହଲ ସିଣ୍ଡ୍ରୋମ (FAS) ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା ଲକ୍ଷଣଗୁଡିକର ସମୂହ ଅଟେ | ମୁଖବିକୃତି, ଯେହେତୁ ଶିଶୁମାନେ ମଧ୍ୟ ହାରାହାରି ଠାରୁ ଛୋଟ, ସେମାନଙ୍କର ମସ୍ତିଷ୍କର କମ୍ ପରିମାଣ ଥାଏ, ଏବଂ କମ୍ ମସ୍ତିଷ୍କ କୋଷ କିମ୍ବା କମ୍ ସ୍ନାୟୁ ଥାଇପାରେ ଯାହା ସଠିକ୍ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଆଚରଣରେ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ |

୫. ଷ୍ଟୁପର୍: ରକ୍ତରେ ଆଲକୋହଲ୍ ସ୍ତରରେ ୦.୨୫ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ମଦ୍ୟପାନ ବିଷାକ୍ତ ହେବାର ଲକ୍ଷଣ ଦେଖାଯାଇପାରେ| ଏହି ସମୟରେ ସମସ୍ତ ମାନସିକ, ଶାରୀରିକ ଏବଂ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ କାର୍ଯ୍ୟ ଗୁରୁତର ଭାବରେ ଦୁର୍ବଳ ହୋଇଯାଏ ଏବଂ ବାହାରକୁ ଯିବା, ଶ୍ୱାସକ୍ରିୟା ଏବଂ ଆଘାତ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ଅଧିକ |

ୱର୍ନିକୋ କୋରସାକଫ ସିଣ୍ଡ୍ରୋମ ପରି ଗମ୍ଭୀର ରୋଗ ପାଇଁ ଚିକିତ୍ସା ଉପଲବ୍ଧ |  ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଅବସ୍ଥାରେ ଥାୟାମିନ୍ ର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରି ମସ୍ତିଷ୍କର କାର୍ଯ୍ୟରେ ଉନ୍ନତି ଅଣାଯାଇ ପାରିବ କିନ୍ତୁ ଗୁରୁତର ପରିସ୍ଥିତିରେ ଏହା ଆଉ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ନୁହେଁ ଏବଂ କେବଳ ସମାଧାନ ହେଉଛି ମଦ୍ୟପାନରୁ ନିଶା ସେବନ କରିବା, ଏବଂ ଏଫ୍ଏଏସ୍( FAS) ପାଇଁ ଯଦି ଏହା ପ୍ରସବକାଳୀନ ଅବସ୍ଥାରେ ଚିହ୍ନଟ ହୁଏ ତେବେ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ଓଲଟା ହୋଇପାରେ | ଔଷଧ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ସହ ପୁନଃ ଥଇଥାନ ମୋଟର ତାଲିମ ଶିଶୁ କିମ୍ବା ଏପରିକି ଏଫ୍ଏଏସ୍( FAS) ସହିତ ବୟସ୍କମାନଙ୍କରେ ମୋଟର କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିପାରିବ .କିନ୍ତୁ ଏହି ଚିକିତ୍ସା ପଥରେ ଥିବା ମୁଖ୍ୟ ସୀମା ହେଉଛି ମଦ୍ୟପାନରୁ  ନିଶା-ନିବାରଣ ଯାହା ମଦ୍ୟପାନର ଗୁଣ ଏବଂ ରକ୍ତ ସହିତ ଏହାର ପାରସ୍ପରିକ କ୍ରିୟା ହେତୁ କଠିନ ଅଟେ |  ଡ୍ରଗ୍ .ଏହାଠାରୁ ଅଧିକ ଉନ୍ନତ ଉପାୟ ହେଉଛି “ପ୍ରତିରୋଧ ଭଲ ହେବା ପରେ ଆରୋଗ୍ୟ” |  ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ପାନୀୟର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରଭାବ ବିଷୟରେ ଆମେ ସର୍ବଦା ସଚେତନ ହେବା ଉଚିତ ଯାହାକୁ ଆମେ ଖାଇଥାଉ ଏବଂ ସ୍ୱାଦ ଅପେକ୍ଷା ଆମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ପସନ୍ଦ କରିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଆମର ଉତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ବିଷାକ୍ତ ଏବଂ ନିଶା ପଦାର୍ଥର ବ୍ୟବହାରରୁ ଦୂରେଇ ରହିବା ଉଚିତ |


References:
  1. http://www.pubs.niaaa.nih.govt article–alcohol alert) Source material for this Alcohol Alert originally appeared in the journal Alcohol Research & Health, “Alcoholic Brain Damage” (Vol. 27, No. 2, 2003). Alcohol Research & Health is the quarterly, peer–reviewed journal published by the National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism. Each issue of AR&H provides in–depth focus on a single topic in the field of alcohol research. Back issues of Alcohol Research & Health and additional resources can be downloaded from NIAAA’s Web site, www.niaaa.nih.gov. Subscriptions are available from the Superintendent of Documents for $25. Write to New Orders, Superintendent of Documents, P.O. Box 371954, Pittsburgh, PA 15250–7954; or fax 202/512–2250
  2. www.webmd.com
  3. https://www.nm.org/healthbeat/healthy-tips/alcohol-and-the-brain
  4. https://pubs.niaaa.nih.gov/publications/arh27-2/134-142.htm (Peter R. Martin, M.D., Charles K. Singleton, Ph.D., and Susanne Hiller–Sturmhöfel, Ph.D. Alcohol Research & Health. 2003;27(2): 134-42. The Role of Thiamine Deficiency in Alcoholic Brain Disease) 
  5. https://en.wikipedia.org/wiki/Alcohol_(drug)#:~:text=Alcohol%20works%20in%20the%20brain%20primarily%20by%20increasing,suppresses%20the%20activity%20of%20the%20central%20nervous%20system.
Written By-
Dipti Rani Behera


Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.